Het is autisme wereld, mensen leven er in. 2/3 van de bevolking heeft autisme of autisme kenmerken.ik weet niet wie nog schrijft over 1 procent van de bevolking..dan loop je qua statistiek toch een beeter.
Ik heb zelf wat autisme kenmerken, maar absoluut geen autisme, al heb ik soms dat label gekregen van mensen die autisme niet snappen, omdat ik graag alleen ben en erg gevoelig ben. Ik zou mezelf eerder een HSP’er vinden.
Ik vind autisme heel erg lastig te begrijpen en kan me er ook niet helemaal in vinden en ben er ook zeker meer over aan het lezen omdat ik met mensen met autisme werk en ik graag gedragswetenschapper wil worden (ben er eigenlijk al eentje), maar dan officieel zodat ik daar een baan in kan vinden.
Ik vind het soms moeilijk om deze mensen te begrijpen Ze blijven vaak hangen in oude tradities en staan niet open voor vernieuwing, vooruitgang, ze zijn bang voor nieuwe dingen en nieuwe mensen die aan het roer staan. Ik zie het aan de media en overheid, gewoon vasthouden aan wat er al was en bestaat, ipv nieuwe dingen ontdekken, nieuwe tradities, nieuwe regels. Vernieuwing is moeilijk. Dit lijkt dus weer een beetje op HSP, je kan dingen niet loslaten, je bent overgevoelig en houd vast aan wat er al is. Verandering is moeilijk. Maar we leven in 2025: we moeten verder! Heel veel mensen hebben autisme zonder dat ze het eigenlijk weten. Vergis je niet. Misschien krijg je wel eens te horen van je lijkt wel een autisme en denk jij van huh wtf? Nou ga eens onderzoek doen;)
En er komen meer en meer mensen met autisme en diagnoses bij. Misschien had je al vermoedens van je eigen kinderen..neem actie. Je kan maar beter de juiste hulp vinden dan dat je kind het later moeilijk heeft en krijgt. Er zijn genoeg goede autisme coaches te vinden tegenwoordig die zich er helemaal in hebben verdiept. Ik ben van mening dat de intelligente autist het beste een andere autist ken helpen omdat je het dan begrijpt.
Autisme wordt overal besproken en overal genoemd. De autisme coaches komen overal vandaan en het is een trending (niet beschermd beroep). Iedereen kan zich dus als autisme coach aanbieden. Wil jij een autisme coach worden? Bekijk dan dit artikel eens. Nog maar een tip van ons dus: werk in te vinden! jeugdzorgmedewerker en autismecoach. De instellingen zitten overvol en er komen steeds meer bedrijven bij.
Autisme is echt heel breed en de ene persoon met autisme is de andere niet. Ik ken intelligente mensen met autisme die goed in ICT zijn en ontzettend veel feitenkennis hebben, maar ik ken ook de autistische ‘nerd’ om het zo maar even te zeggen die gewoon anti sociaal is en geen gesprek kan voeren. HSP en autisme overlappen heel veel, dus misschien ben je wel gewoon een HSP’er, maar krijg je vanuit de GGZ autisme opgelegd. GGZ weet niks tot weinig van HSP. Wij weiden een ander artikel aan het hebben van HSP en wat hier bij komt kijken.
Even meer over autisme.
Autisme is de verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op het gebied van sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken, bewegen en handelen, in de zintuiglijke prikkelverwerking en op het gebied van filteren en integreren van informatie
- Als je autisme hebt, verwerk je informatie op een andere manier. Je zintuigen zijn extra gevoelig en raken snel overprikkeld. Als je iets hoort, ziet, ruikt, proeft of voelt, ervaar je dit heftiger. Ook kun je moeite hebben met veranderingen en sociaal contact. Dit zorgt vaak voor uitdagingen in het dagelijkse leven, zoals op school of op het werk.
- Eén naam: autismespectrumstoornis (ASS)
- Vroeger werden er verschillende autisme-stoornissen beschreven. Deze zijn nu allemaal samengevoegd. Er is nu nog maar één naam: autismespectrumstoornis (ASS). Het woord ‘spectrum’ in deze naam geeft aan dat autisme zich op verschillende manieren kan laten zien. De kenmerken en de invloed op het dagelijks leven verschillen per persoon met autisme.
- Het kan bij iedereen voorkomen. Het maakt dus niet uit hoe slim je bent of waar je vandaan komt. Volgens cijfers heeft 1 procent van de bevolking autisme, Nou volgens mij heeft inmiddels 10 procent van de mensen autisme. 1 op de 15 kinderen heeft een psychische aandoening volgens deze link.dat is nogal wat. Dit maakt ook de vraag wil je wel kinderen? intelligente vrouwen denken hier over na…wat betekent het om een kind te hebben met autisme of ADHD? of misschien wel met hoogbegaafdheid. Sommige vrouwen denken hier gewoon over na en zijn erg bewust van dingen.
- De diagnose van autisme wordt minder vaak bij vrouwen vastgesteld. Dit kan komen doordat het bij hen minder snel wordt herkend. Lees hier meer over op de pagina van autisme bij vrouwen .
Wat zijn de kenmerken van mensen met autisme? en dit is meer dan deze lijst, maar hier hebben we een klein lijstje;
1. Problemen in de sociale interactie (contactstoornis)
- Moeite met sociaal of persoonlijk contact. Bijvoorbeeld moeilijk vriendschappen kunnen sluiten en onderhouden. De manier van contact maken met anderen is opvallend anders.
- Moeite om te begrijpen wat een ander van jou verwacht.
- Het niet goed kunnen aanvoelen van andere mensen.
- Weinig aandacht voor de ander. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in praten tegen iemand, in plaats van met iemand. Is de ander wel geïnteresseerd in wat ik te vertellen heb? is een vraag die iemand met autisme zich niet zal stellen,
- Geen oogcontact maken, dus langs iemand heen kijken.
- Niet goed in staat zijn om met anderen plezier, bezigheden of prestaties te delen.
Andere eigenschappen van autisme staan hieronder genoemd.
2. Problemen in de communicatie
- Vertraagde taalontwikkeling. Bijvoorbeeld niet praten tot het derde levensjaar.
- Het taalbegrip schiet tekort. Zo wordt taal altijd letterlijk genomen, een sarcastische opmerking wordt niet herkend. Dubbele betekenissen of (woord)grapjes worden niet begrepen.
- Eigenaardigheden in taalgebruik. Bijvoorbeeld te luid praten, eentonig praten, letterlijk herhalen van woorden (echolalie), zelf woorden maken (neologismen).
- Grote moeite hebben in het gaande houden van gesprekken (dit zie ik vaak terug bij mensen)
3. Ander (afwijkend) gedrag en beperkte interesses/belangstelling
- Vasthouden aan eigen gewoonten en routines. Afwijken daarvan zorgt voor gedragsproblemen, zoals een paniekaanval of een woede uitbarsting (zie je terug bij de overheid en media).
- Overgevoeligheid of juist helemaal niet gevoelig voor pijn, warmte en kou en geluiden.
- Afwijkende motoriek. Houterig bewegen, veel met de handen zwaaien (praten met de handen).
- Overmatige gerichtheid op een onderwerp en weinig tot geen belangstelling hebben voor andere onderwerpen (zich vastbijten in ICT, computers en techniek bijvoorbeeld).
De kenmerken van autisme zijn breed en divers. Omdat deze kenmerken van autisme in verschillende gradaties aanwezig kunnen zijn en ook op verschillende manieren ‘tot uiting’ kunnen komen maakt dat deze stoornis lastig te omschrijven is.
Herken je de autisme kenmerken bij jezelf of je kind? Zoek professionele hulp voor jouw kind en schaam je je niet dat jouw kind misschien iets heeft. Wat ook veel voorkomt bij hoopopgeleide mensen. Mijn kind? nee toch!
Wat is jouw mening over autisme? Leven we in een autisme samenleving of komt deze eraan? leven we in een Wajong/bijstandsuitkering samenleving? Leven we in een stilstaande samenleving? Meningen hoor ik graag.